Verleng de levensduur van je zonnescherm met deze tips

Heb je net een nieuw zonnescherm, dan wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. En waarom niet? Een zonnescherm creƫert schaduw en beschutting niet alleen buiten, maar ook binnen en kan ook een esthetische functie hebben. Hier vind je een aantal tips waarmee je zo lang mogelijk van je nieuwe zonnescherm kunt genieten.

Kies het juiste doek

Je kunt het zonneschermdoek in alle kleuren en motieven bestellen, maar belangrijker is dat het voldoet aan bepaalde vereisten. Zo moet het materiaal sneldrogend zijn en waterafstotend, zodat schimmel geen kans krijgt. Daarnaast moet het natuurlijk zowel Uv-stralen, zoals de warmte van de zon en het licht tegenhouden. Ook moet het sterk zijn, kleurvast en duurzaam, zodat het niet snel zal verslijten en het lang mee kan gaan ook onder slechte weersomstandigheden. Een materiaal dat hieraan voldoet is bijvoorbeeld acryldoek.

Doe onderhoud

Daarnaast kun je zelf ook regelmatig je doek en mechanisme onderhouden. Zorg ervoor dat het doek schoon en vrij is en dat de scharnieren goed zijn gesmeerd. Zo voorkom je vroegtijdige slijtage. Doe dit een paar keer per jaar en je zonnescherm zal al aanzienlijk langer meegaan. Je kunt ook een onderhoudscontract aangaan met je zonweringsleverancier. Deze zullen dan een keer per jaar je zonnescherm volledig en professioneel onderhouden en ook repareren waar nodig.

Gezond verstand

Verder is het een kwestie van gezond verstand gebruiken. Heb je het scherm niet nodig, rol het dan op en bescherm het van regen en wind. Laat niet te veel druk op het scherm komen doordat er sneeuw of bladeren op liggen bijvoorbeeld. Laat kinderen niet met het mechanisme spelen. Op die manier kun je er zorg voor dragen dat je minder reparaties zult hoeven uitvoeren, dat je scherm er altijd mooi en schoon uitziet en dat je er zo lang mogelijk van kunt genieten.